Płyty indukcyjne – istotne zalety i wady

5770305754685723.jpg

Coraz częściej w kuchniach decydujemy się na nowoczesne rozwiązania w zakresie przyrządzania posiłków czy też ekologii, ekonomii. Jednym z tego przykładów są płyty indukcyjne. Cieszą się one dużym powodzeniem. Prezentujemy najważniejsze informacje, zwłaszcza wady i zalety tych urządzeń.

Dlaczego płyta?

Zastosowanie nowoczesnej płyty indukcyjnej do zabudowy to ciekawy pomysł na zmianę wyglądu kuchni oraz wprowadzenie nowej jakości w gotowaniu. Taka płyta przede wszystkim nie wymaga podłączenia do sieci gazowej. Potrzebne jest nam do niej zasilanie z sieci energetycznej, co oczywiście wiąże się z większym bezpieczeństwem niż w przypadku kuchni gazowej. Sporą zaletą jest też fakt, że jak inne kuchenki również i ona dostępna jest w wielu wymiarach czy kształtach. Pozwala na spore oszczędności na zużywanym prądzie, albowiem wytwarza ciepło jedynie pod powierzchnią garnka lub innego naczynia, przez co otrzymywana energia się nie marnuje. Płyty indukcyjne swym wyglądem za bardzo nie różnią się od klasycznych płyt ceramicznych. Ogromnym plusem jest to, iż są one oparte na najnowocześniejszych technologiach energooszczędnych. Do pracy wykorzystują zmienne pole elektromagnetyczne, które wymienia energię między cewkami a garnkiem.

Zalety płyt

Zdecydowanie płyty indukcyjne mają znacznie więcej zalet i wad. Przede wszystkim dają nam całkiem sporą oszczędność czasu. Zazwyczaj czas gotowania jest dzięki nim o około 30% krótszy niż w przypadku kuchenki gazowej. Jeśli do tego wykorzystamy w pracy funkcję Power Boost, to oszczędność czasu wzrasta nawet do 50%. Drugim istotnym czynnikiem jest oszczędność energii. Typowe płyty indukcyjne wykorzystują do pracy około 25% mniej energii elektrycznej w porównaniu ze zwykłymi urządzeniami ceramicznymi. To płyta rozpoznaje kształt naczynia, a zaraz po jego zdjęciu automatycznie się wyłącza. Kolejną kwestią jest bezpieczeństwo. Podczas korzystania z płyty nagrzewa się ona jedynie w miejscu, w którym znajduje się garnek, patelnia lub inne naczynie. Dzięki temu pozostała część urządzenia pozostaje zimna. Redukuje to ryzyko poparzeń. Jest to także bezpieczne rozwiązanie, gdy w kuchni przebywają dzieci. Większość modeli na standardzie posiada czasowy wyłącznik bezpieczeństwa. Jeśli porównamy płytę indukcyjną z ceramicznymi czy gazowymi odpowiednikami, to zdecydowanie jest ona najłatwiejsza w czyszczeniu. Jej powierzchnia jest gładka, a wypadające jedzenie nie przypala się. Dzięki temu można zaoszczędzić sporo czasu i nerwów traconych przy szorowaniu kuchenki. Na koniec wśród zalet nie możemy zapomnieć o interesującym designie. Większość płyt indukcyjnych do zabudowy idealnie komponuje się z wyposażeniem i stylem nowoczesnych kuchni.

Większość modeli ze średniej lub wyższej półki posiada dodatkowe opcje, które wpływają na komfort i funkcjonalność. Jest to między innymi sensor gotowania, za pomocą którego regulowana jest temperatura wewnątrz naczynia i dostosowywana jednocześnie do rodzaju gotowanego produktu. Z kolei kontrola ciepła utrzymuje stałą temperaturę wewnątrz garnka. Ciekawa jest także funkcja szybkiego czyszczenia. Pomocne jest ono w momencie, gdy wykipi nam coś z garnka. Dzięki niemu na kilkadziesiąt sekund wyłączana jest płyta, co da nam warunki do jej szybkiego oczyszczenia.

Jakie są wady płyt?

Nie da się niestety ukryć, że nie ma rzeczy bez wad. Również i w tym wypadku pojawiają się pewne niedogodności. Przede wszystkim płyta ta nie jest tak wytrzymała, dlatego narażona jest na pęknięcia lub zarysowania. Ponadto do płyty indukcyjnych niezbędne są specjalne garnki, których cena jest znacznie wyższa niż standardowych. Takie naczynia ze stali ferromagnetycznej o idealnie płaskim dnie kosztują często 2-3 razy więcej niż zwykłe modele do kuchenek gazowych. Do czyszczenia płyt indukcyjnych zalecane są jedynie specjalne skrobaki i środki czyszczące. Pole elektromagnetyczne jest niebezpieczne dla osób z rozrusznikiem serca, zakłóca działanie sieci internetowej, a także może uszkadzać karty płatnicze. Warto jeszcze pamiętać, że cena za dobrej klasy urządzenie wynosi nawet kilka tysięcy złotych.