Noże – wszystko, co trzeba wiedzieć

5770305752656353.jpg

Nie można sobie wyobrazić żadnej kuchni bez porządnego noża. Jest to niezbędne narzędzie podczas gotowania i przyrządzania posiłków. Noże to podstawa w mniejszej czy większej kuchni. Na co dzień korzystamy zarówno z uniwersalnych noży szefa kuchni jak i specjalnych do osobnych zadań kuchennych. Warto trochę o nich wiedzieć, na jakie modele stawiać i jak się z nimi najlepiej obchodzić.

Noże – podstawowe informacje

Nóż to jedni z najstarszych narzędzi wykorzystywanych przez człowieka. Najstarsze egzemplarze datuje się na 2.5 miliona lat temu. Od początku pierwszych cywilizacji były one wykorzystywane w warunkach myśliwskich, wojennych. Jednak z czasem odkryto ich zastosowanie także i w kuchni. Wiązało się to głównie ze zmianami cywilizacyjnymi. Dzięki odkryciu obróbki brązu, żelaza, a potem stali narodziły się noże, które zaczęto na masową skalę wykorzystywać w kuchni. Dziś, dzięki nowoczesnym technologiom możemy korzystać z wielu typów noży.

Noże obecnie w naszej kuchni 

Nóż to podstawowe narzędzie w dzisiejszej kuchni. Bez znaczenia na rodzaj dania na obiad czy kolację, zazwyczaj nie ma bez jego pomocy nawet mowy o przygotowaniu wybranego posiłku. Dziś niejeden nóż służy nam do krojenia, obierania, filetowania, szatkowania czy też siekania. Znajdą się też i tacy, którzy wykorzystują go jeszcze w innych kuchennych celach. Choć zwykle jeden nóż może nam wystarczyć, jeśli zbytnio nie eksperymentujemy w gotowaniu, to jednak o wiele lepiej jest posiadać cały zestaw, dzięki czemu przygotowywanie posiłków będzie o wiele bardziej komfortowe i profesjonalne.

Zestaw dla kucharza

W ofercie niejednego sklepu czy samego producenta znajdziemy niejeden zestaw noży dla kucharza. Przedstawimy pokrótce najważniejsze elementy wyposażenia takie zestawu.

  • Nóż szefa kuchni: Jest to zazwyczaj uniwersalne ostrze o długości 20-25 centymetrów. Służy on nam z reguły do krojenia mięsa i warzyw. W jego przypadku linia ostrza znajduje się poniżej linii rękojeści. Redukuje to brak komfortu przy szatkowaniu. Jest on niezwykle ostry, wytrzymały, a do tego dobrze wyważony. Całość przekłada się na wygodę oraz lekkość w jego wykorzystaniu przy różnych czynnościach.
  • Tasak: jako nóż o niezwykle charakterystycznym, prostokątnym ostrzu, służy nam przede wszystkim do krojenia dużych kawałków mięsa. Jeśli jesteśmy miłośnikami mięsa i lubimy w kuchni wykorzystywać baraninę, jagnięcinę czy wołowinę, to tasak przyda nam się do porcjowania mięsa na części.
  • Nożyk do obierania: dzięki takiemu nożykowi o wiele skuteczniej i przyjemniej obiera się liczne warzywa lub owoce. Wyposażony z reguły jest w zwężające się ostrze, w wyniku czego może skutecznie zastąpić klasyczną obieraczkę.
  • Nóż do chleba: taki nóż od razu można rozpoznać, albowiem w przeciwieństwie do innych typów charakteryzuje się on ząbkowanym ostrzem. Taki typ ostrza daje nam okazję do szybkiego pokrojenia chrupkiego pieczywa i to bez konieczności zgniatania chleba.
  • Nóż do ryb: krojenie i przygotowywanie ryb wymaga odpowiedniej sprawności, gdyż jest to miękkie mięso, które niezwykle łatwo jest zniszczyć. Dlatego też dobrze jest mieć pod ręką nóż do filetowania ryb. Jest on zaopatrzony w długie i wąskie ostrze, co bardzo ułatwia nam pracę.
  • Nóż do serów: w zestawach noży możemy spotkać się nawet z dwoma gatunkami noży do serów. Noże do miękkich serów posiadają często ząbkowane ostrze czy też otwory w klindze. W przypadku szerszych serów producenci stosują noże przypominające małe tasaki – z szeroki oraz masywnym ostrzem.
  • Nóż do warzyw: spotkać możemy także małe nożyki z ząbkowanym ostrzem, jakie dodatkowo zakończone jest dwoma innymi niewielkimi ostrzami. Pozwala to na szybkie krojenie warzyw, a także bezproblemowe wycinanie gniazd nasiennych.
  • Nóż uniwersalny: jest to nóż mniejszy od szefa kuchni, który jest najlepszy dla osób rzadziej gotujących. Powinien poradzić sobie z większością produktów w kuchni, choć w przypadku większych kawałków mięsa czy orientalnych produktów możemy mieć z nim problemy.
  • Nóż do smarowania: mały nóż tępo z tępo zakończonym ostrzem idealnie sprawdza się do smarowania pieczywa. Często takie noże można znaleźć po prostu w zestawach sztućców do jadalni.
  • Jeśli decydujemy się na zakup zestawu noży, to być może w zestawie spotkamy nożyce oraz ostrzałkę, dzięki której będziemy mogli stale utrzymywać nasze noże w gotowości i wysokiej jakości.

Nóż stalowy czy ceramiczny?

Przez lata w kuchni korzystaliśmy zwykle z noży wykonanych z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Odznacza się ona uniwersalnością, odpornością na uszkodzenia, działanie wilgoci. Jednak w ostatnim czasie sporą popularnością cieszą się noże ceramiczne. Ich ogromną zaletą jest fakt, iż tak samo jak stalowe są niezwykle ostre i twarde, a przy tym mogą się o wiele rzadziej tępić. Niestety cechuje je kruchość. Jeśli taki nóż upadnie nam na podłogę, to istnieje spore prawdopodobieństwo, że ulegnie zniszczeniu. Dodatkowo takich noży nie powinno się myć w zmywarce. Nie będzie się on nadawać do krojenia produktów mrożonych, gdyż łatwo można go w ten sposób zniszczyć. Nóż stalowy może przenosić zapachy krojonych przez nas składników. Z nożami ceramicznymi nie mamy takich problemów. Jak widać różnice między nimi są znikome. Dobrze jest posiadać w kuchni zarówno stalowe jak i ceramiczne odpowiedniki.

Dbajmy o noże

Ponieważ są one niezwykle istotnym narzędziem kuchennym, powinniśmy niezwykle mocno dbać o ich zabezpieczenie i konserwację. Niezwykle istotne jest ich osuszanie i przechowywanie. Przyda nam się z pewnością kosz, blok na noże lub inny pojemnik, w jakim możemy je wszystkie trzymać pod ręką. Eksperci radzą, by najlepiej korzystać z drewnianych lub sylikonowych desek. Dzięki temu nóż nie będzie trzeć o twardy materiał. Naostrzonych noży lepiej nie myć w zmywarce, gdyż warunki w niej źle na nie wpływają. Najlepiej jak najczęściej unikać kontaktu z wilgocią. Po umyciu wytrzyjmy nóż i odłóżmy go w bezpieczne miejsce. Przynajmniej raz na kilka tygodni dobrze jest ostrzyć noże, dlatego też warto zaopatrzyć się w wysokiej jakości ostrzałkę.