Kuchnia w stylu dworkowym – powrót do przeszłości

5770305753347588.jpg

Kuchnia w stylu dworkowym to jeden z najciekawszych aktualnie trendów w urządzaniu tego typu wnętrz. Stanowi ona znakomite nawiązanie do klasyki, dzięki czemu możemy liczyć na ciepłe i przytulne pomieszczenie, które jednocześnie będzie funkcjonalne oraz pozbawione nadmiernego przepychu.

Czym jest styl dworkowy?

Jest to styl, który narodził się i swój największy rozkwit miał w XIX wieku. Kojarzy się on z pałacykami, które obecne były zarówno w ówczesnej brytyjskiej, jak i polskiej wsi. W stylu dworkowym dominującym elementem jest drewno, dlatego kuchnia, salon czy sypialnia nie mogą się obejść się bez pięknych, bogato rzeźbionych, drewnianych mebli, które powinny pochodzić z różnych epok. Jeśli w naszym zamyśle styl ten ma być pochwałą ojczystej ziemi, to trzeba stawiać także na patriotyzm lokalny i wybierać meble od polskich producentów. Drewno jest elementem dominującym, więc obecne będzie nie tylko pod postacią mebli, lecz też ciężkich drzwi kuchennych, podłogi oraz elementów okiennych. Oprócz drewna często spotykanym materiałem był naturalny kamień. W kuchniach nie można było obyć się bez pieców kamiennych. Dziś dzięki pomocy zdunów lub specjalistycznych firm można wybrać klasyczny piec lub jego nowoczesną odmianę w stylizowanej formie. Styl dworkowy ma nawiązywać do natury, dlatego często oprócz ekologicznych rozwiązań trzeba w nim zachować miejsce na rośliny i suszone kwiaty.

Aranżujemy kuchnię

Aranżując wnętrze kuchenne w tym stylu, chcemy przede wszystkim sięgnąć do przeszłości. Wykorzystywanie starych mebli, pamiątek rodzinnych, a także naturalnych, surowych materiałów stworzy dla nas sielską przestrzeń, która każdemu przypadnie do gustu. Kuchnie w stylu dworkowym często imponują wyjątkowym klimatem ciepła i przytulności. O naszych rodzinnych tradycjach przypominać mogą różnego typu pamiątki. Zapewne zdarza nam się znajdywać stare kredensy, obrazy czy też popularne w dawnych latach zdjęcia ślubne dziadków lub rodziców. Mogą one znaleźć swe zastosowanie właśnie w kuchni. Warto jednak zdać sobie sprawę, że aranżacja takiego wnętrza będzie zapewne dla nas stanowić spory wydatek; skorzystanie z fachowej pomocy podczas renowacji mebli lub zakup naturalnych materiałów będzie nas kosztować znacznie więcej niż udanie się do sklepu z gotowymi produktami. Należy pamiętać także, że stylistyka wyposażenia ma być jednolita, a same meble powinny zostać udekorowane efektownymi zdobieniami.

Dworkowe kuchnie charakteryzują się najczęściej stonowaną oraz naturalną kolorystyką, dlatego też przeważają w nich odcienie brązu, beżu oraz bieli. W połączeniu ze wspomnianymi zabytkowymi meblami tworzą niezwykle miłą dla oka oraz przytulną przestrzeń. Kuchnia w stylu dworkowym dzięki jasnym ścianom powinna wprowadzić więcej światła do domu. Jak już zostało wspomniane na początku, podstawowym elementem wyposażenia jest drewno. Obecne pod postacią podłogi oraz mebli powinno zostać jednak uzupełnione nadpalonymi starymi cegłami i skórzaną tapicerką, a nawet produktami tworzonymi z kutego żelaza. Jeśli chcemy ograniczyć koszta lub też nie przepadamy za cegłą w kuchni, to dobrze jest pomyśleć nad płytkami ceramicznymi. Powinny to być jednak jak najbardziej naturalne, a przy tym proste kafle.

Stawiamy na detale

Styl dworkowy opiera się na wielu elementach dekoracyjnych, które powinny zostać umiejętnie wyeksponowane. Problem tkwi w tym, iż należy je wybierać z wyczuciem i umiarem. Przepych lub chaos dekoracyjny sprawią, że zamierzony przez nas efekt nie zostanie zrealizowany. Jeśli dworek, to nie może się obyć bez motywu porcelany. Pod postacią specjalnych zdobień mebli, talerzy lub całej zastawy stołowej nawiązywać będzie do klasyki XIX-wiecznej prowincji. Dobrze jest się także posłużyć cegłą i gliną. Wcześniej mowa była o nich jako elementach ściany lub podłogi; tym razem ich dopełnieniem może być seria wypalanych doniczek na zioła i naczyń kuchennych. Dekoracje to także żywa lub martwa natura. W okresie wiosennym i letnim w kuchni nie powinno zabraknąć świeżych owoców i warzyw, które będą nie tylko bazą licznych potraw, lecz także istotnym elementem dekoracyjnym. Wprowadzą więcej życia i kolorytu do kuchni. Jesienią i zimą również można decydować się na sezonowe owoce i warzywa, zwłaszcza dynie, lecz sporym powodzeniem cieszą się suszone zioła i przyprawy, które pod postacią warkoczy mogą zawisnąć pod sufitem. Jeśli posiadamy odpowiednio szeroki parapet kuchenny, to powinien zostać on zapełniony roślinami doniczkowymi, z których wiele może być popularnymi ziołami, takimi jak bazylia lub rozmaryn.

Na koniec udekorujmy kuchnię małymi elementami, które kojarzą nam się z rodziną lub sielskim krajobrazem. Stare fotografie, wiekowe naczynia, obrazy – świetnie wpiszą się w obraz dworkowej kuchni. Jeśli jesteśmy religijnymi ludźmi, to zgodnie z wiekową tradycją umieśćmy w kuchni obraz maryjny lub inny związany z wiarą. Nie zapominajmy także o tekstyliach, które odgrywają znaczącą rolę w dekoracji kuchni. Haftowane obrusy, barwne zasłony czy koronkowe zazdrostki dopełnią stylizacji, a także podkreślą tradycyjny, domowy charakter naszej kuchni.

Jak się przygotować?

Gdy mamy w planach kuchnię w stylu dworkowym, to musimy sobie zdawać sprawę z faktu, że najlepiej pasuje ona do domu wolnostojącego. W mieszkaniu raczej nie znajdziemy odpowiedniej przestrzeni ani warunków do urządzenia takiego pomieszczenia, tym bardziej, że jest to styl typowo wiejski, prowincjonalny. Styl dworkowy to przede wszystkim poszukiwania. Nie znajdziemy od razu gotowych produktów, elementów wyposażenia. Urządzenie kuchni wymagać może od nas wypraw na targi staroci czy też odwiedzin w antykwariatach. Być może posiłkować się będziemy pomocą lokalnych rzemieślników. Ręcznie tworzone i zdobione meble z drewna czy klasyczny piec to coś, czego raczej nie znajdziemy w zwykłym sklepie, a co za tym idzie – będą to produkty na zamówienie. Pamiętajmy jednak, że styl dworkowy nie oznacza perfekcjonizmu. Jeśli gdzieś widoczne będą niedoskonałości, to mogą one nawet dodać efektowności takiej kuchni.