Grill do ogrodu – na który się zdecydować?

5770305755432041.jpg

Za nami niezbyt udana majówka, jednak przed nami jeszcze wiele znakomitych okazji do spędzania czasu na działce lub w ogrodzie. Jednym z najpopularniejszych sposobów jest oczywiście grillowanie. To wręcz narodowy „sport” Polaków. Oczywiście grill grillowi nierówny, dlatego bardzo ważny jest dobór odpowiedniego modelu. Prezentujemy najciekawsze rozwiązania na rynku.

Jaki rodzaj grilla?

Pierwszym czynnikiem, na który musimy zwrócić uwagę, jest sposób zasilania grilla. Ze względu na rodzaj zastosowanego paliwa dzielimy je na: węglowe, gazowe, elektryczne oraz opalane drewnem.

Węglowy

To najpopularniejsze modele na rynku, albowiem cenione są za niską cenę oraz znośne koszty eksploatacji. Grille węglowe to także niezwykle szeroka dostępność form i rodzajów. Znajdziemy zarówno egzemplarze za kilkanaście złotych, które kupimy w marketach, jak i profesjonalne produkty za kilkaset, a nawet kilka tysięcy złotych. Są dostępne w wersjach zabudowanych, na nóżkach, kołach, w formie prostokątnej, kulistej, kwadratowej. W przypadku węgla drzewnego nie jesteśmy zależni od prądu czy paliwa gazowego – w niektórych sytuacjach można nawet wykorzystywać drewno. Według wielu osób nic nie jest w stanie zastąpić charakterystycznego smaku odymionych potraw. Mimo wszystko wiadomym jest, że taki sposób grillowania nie należy do najzdrowszych. Ponadto jesteśmy bardzo uzależnieni od warunków pogodowych – przy silnym wietrze i wysokiej wilgotności zdarzają się problemy z rozpaleniem.

Gazowy

Grill gazowy cieszy się coraz większym uznaniem Polaków. Dostępny jest on w formie zasilanej gazem ziemnym lub propan butanem z butli. Jego zaletą jest prostota w użyciu, szybkość rozpalania i gaszenia, szybkie osiąganie wymaganej temperatury oraz możliwość jej regulowania. Ponadto zupełnie nas nie brudzi, jest łatwy w czyszczeniu, a w wielu przypadkach tańszy w eksploatacji niż wersje węglowe. Na rynku dostępne są grille wielopalnikowe, które jednocześnie pozwalają nam na zastosowanie różnych metod przygotowywania posiłków. Egzemplarze na gaz ziemny najlepiej sprawdzają się w otwartych kuchniach ogrodowych. Z kolei na butle to przede wszystkim grille przenośne, które mogą być z powodzeniem używane w barach, na działce czy na campingu.

Elektryczny

Grill elektryczny to cenione urządzenie, które może być bez przeszkód stosowane wewnątrz domu, baru, restauracji. Oferowany jest on w wersji dwu- i jednostrefowej. Pierwsze zajmują się grillowaniem żywności z dwóch stron jednocześnie. Drugie z kolei posiadają jedną powierzchnię do obróbki termicznej produktów. W ofercie wielu sklepów online znajdziemy zarówno egzemplarze o niewielkiej mocy, jak i wielkie modele z kilkoma rusztami. Są one bezpieczne w użytkowaniu, bardzo szybko się nagrzewają, dzięki czemu istnieje opcja przygotowania na nich potraw w krótkim czasie. Dzięki modułowej budowie można je łatwo czyścić. Niestety w ich przypadku jesteśmy uzależnieni od gniazdka z prądem, przez co zawsze potrzebować będziemy źródła prądu.

Opalany drewnem

W tym wypadku mamy do czynienia raczej z połączeniem grilla i kominka. Są to wersje zazwyczaj zabudowane, które sprawdzą się na werandzie, tarasie czy też w ogrodowym salonie. Jeśli myślimy nad zakupem takiej wersji, to koniecznie poszukajmy tych połączonych z wędzarnią. Dzięki temu możemy w wolnej chwili wykorzystać grill do barbecue czy też wędzenia mięsa i ryb. Taki grill można samemu stworzyć u siebie w ogrodzie.

Jaka budowa grilla?

Jeśli mamy już obrany rodzaj grilla, to koniecznie musimy zastanowić się nad jego rozmiarami i sposobem budowy. Tutaj również jesteśmy w stanie wyróżnić kilka gatunków, które warto mieć na uwadze.

Pierwszym z nich jest grill minimalistyczny. To najprostsza konstrukcja, która nie będzie zbyt wiele kosztować. Z drugiej jednak strony może nas mocno ograniczać. Oprócz prostoty taki grill daje nam sporą mobilność. Możemy go zabierać na wyjazdy bądź pikniki. Taki prostokątny lub okrągły grill posiada zwykle płytkie palenisko oraz jeden ruszt. Warto przy zakupie takiej wersji sprawdzić, czy posiada możliwość regulowania stopnia wysokości – przydać się nam mogą 2-3 otwory na różnych poziomach.

Drugim rodzajem jest grill kulisty z przykrywką. Jego zaletą jest fakt, iż wiele modeli jest równie mobilnych, co w wersji minimalistycznej, a przy tym daje nam znacznie więcej możliwości. Dzięki pokrywce mamy okazję do zaaranżowania stref o różnych temperaturach. Dostępne są one oczywiście w wielu rozmiarach, dzięki czemu mamy całkiem spory wybór.

Jeśli zależy nam na stacjonarnym grillu, to możemy zdecydować się na wersję kominową. Składa się z rusztu oraz długiego komina, który odpowiada za wytworzenie ciągu. Taki grill ponadto świetnie będzie prezentował się w naszym ogrodzie.

Funkcje dodatkowe

Jeśli kupujemy grill za kilkanaście lub kilkadziesiąt złotych, to nie mamy co liczyć na dodatkowe jego funkcje. Inaczej jednak wygląda sprawa z droższymi modelami lub wtedy, kiedy sami oczekujemy sporej funkcjonalności. Osoby wręcz uwielbiające grillowanie cenią sobie dodatki, dzięki którym można przyrządzać więcej lepszych potraw. Szczególnym uznaniem cieszą się te, które zaopatrzone są w termometr. Daje to nam sporo informacji o tym, jak długo warzywa, mięso czy ryba mają być grillowane. Rożen obrotowy montowany na grillu kulistym przyda nam się w sytuacji, kiedy chcemy upiec w całości kurczaka, indyka lub jagnięcy udziec. Sporym uznaniem cieszą się zestawy grillowe, które posiadają dedykowane patelnie i tacki. Przydadzą się wtedy do przygotowania jeszcze większej ilości posiłków. Cenione są także dostawiane ruszty i stojaki, kosze do węgla i brykietu, lawa wulkaniczna do grilli gazowych i elektrycznych, a także systemy regulacji dostępu powietrza.

Ile wydać na grill ogrodowy?

Kupno grilla dobrej jakości cenowo będzie uzależnione od jego typu. Najtańsze to węglowe, które zakupimy już nawet za 10 złotych. Dobrej jakości jednak kosztować będą powyżej 100 złotych. W przypadku elektrycznych najtańsze grille umożliwiające przygotowanie posiłku dla kilku osób kosztują około 100, a te z wyższej półki 300-400 zł. Gazowe odpowiedniki to znacznie wyższy koszt, gdyż najprostsze egzemplarze wymagają wydania kilkuset złotych, a profesjonalne – kilku tysięcy. Warto wybierać grill zgodnie z naszymi możliwościami oraz zapotrzebowaniami.