Filtry do wody – co warto o nich wiedzieć?

5770305753266609.jpg

W wielu domach i mieszkaniach musimy zmagać się z problemami z wodą. Dostarczana nam poprzez sieci wodociągowe lub z podziemnych źródeł nie zawsze spełnia normy pod względem czystości i jakości. Chcąc zadbać zarówno o zdrowie, jak i walory smakowe, powinniśmy stosować filtry do wody. Oto najpopularniejsze tego typu rozwiązania dostępne na rynku.

Na co nam filtry do wody?

Filtry – w zależności od wybranego modelu – stanowią stosunkowo niedrogi sposób na szybkie uczynienie wody smaczniejszą i zdrowszą. Pita przez nas woda ma oczywiście wpływ na zdrowie. Choć zazwyczaj nie znajdziemy w niej groźnych dla naszego organizmu substancji, to jednak sama jej jakość może pozostawiać wiele do życzenia. Bywa, że posiada ona zbyt dużo kamienia, który osadza się w garnkach i w czajniku. Jest to spory problem, gdyż nie tylko brudzi to przedmioty codziennego użytku, lecz też po pewnym czasie konieczne jest ich odkamienianie, które niestety wykonywane musi być regularnie. Zła woda wpływać będzie także na smak wszystkich potraw, które gotujemy, a także kawy czy herbaty, nie wspominając o nieapetycznym widoku kamienia w kubku lub szklance. Choć woda z sieci wodociągowej jest wcześniej uzdatniana, to nie zawsze cechuje się dobrą jakością pod wszystkimi względami. Warto również dodać, że nasze ciało może źle zareagować na twardą wodę, co widoczne będzie np. w problemach skórnych.

Metody filtracji

W przypadku gdy okaże się, że nasza woda jest twarda lub też niesmaczna, należy poważnie zastanowić się nad oczyszczeniem jej odpowiednimi sposobami filtracji. Na rynku wykorzystywane są urządzenia i produkty, które korzystają z kilku najpopularniejszych i sprawdzonych metod.

Filtry węglowe

Takie urządzenia wyposażone są w specjalne wkłady z aktywowanego węgla bitumicznego lub węgla z łupin orzechów kokosowych. Charakteryzują się silnymi właściwościami absorpcyjnymi, przez co eliminują z wody zanieczyszczenia organiczne, związki chloru, fenoli. Można od razu poczuć poprawę smaku i przejrzystości wody. W zależności od modelu filtry są w stanie oczyścić od 200 do 400 litrów wody w ciągu godziny, co w przypadku gospodarstwa domowego w zupełności powinno zaspokoić wszelkie potrzeby. W ich przypadku konieczna jest jednak wymiana wkładu raz na 2 lub 3 miesiące – to zapewnia skuteczny proces filtracji.

Filtry zmiękczające

Tego typu filtry umieszczane są najczęściej w butli ciśnieniowej. Składają się one ze specjalnego złoża z wybranego materiału. To przez nie przepływająca woda pozbawiona jest jonów wapnia i magnezu, które odpowiedzialne są za jej twardość. Takie filtry zmiękczające pozwalają często wydłużyć życie sprzętów AGD oraz redukują konieczność ciągłego czyszczenia garnków i czajników. Ponadto woda z nich będzie zdrowsza dla naszej skóry i włosów. Powinny być one stosowane w miejscach, gdzie jakość wody pod względem smaku jest dobra, lecz zmagamy się z problemami kamienia. Wiąże się to z faktem, iż nie oczyszczają one wody ze związków organicznych.

Filtry odwróconej osmozy

Są to najbardziej skuteczne i profesjonalne filtry na rynku. Zaopatrzone są w specjalną membranę, która pod wpływem ciśnienia wody wyłapuje z niej wszystko oprócz cząstek tlenu, dwutlenku węgla oraz samej wody. W takim wypadku otrzymujemy krystalicznie czysty płyn. Podstawowe filtry odwróconej osmozy posiadają jednak pewną wadę. Oprócz pozbycia się z wody wszelkich zanieczyszczeń odfiltrowane są także korzystne dla zdrowia mikroelementy, co czyni wodę praktycznie bezwartościową dla naszego ciała. Lepiej w związku z tym jest wybrać filtry wyposażone w mineralizatory. Inną wadą jest także bardzo duże zużycie wody. Ze 100 litrów zużytych na proces filtracji otrzymamy jedynie 10 w oczyszczonej postaci. W takim razie tracimy aż 90 procent wody! Ponadto taki filtr jest mniej wydajny, gdyż może oczyścić około 300 litrów w ciągu doby. Na szczęście wymieniany jest raz na 3-5 lat.

Rodzaje filtrów

Oczywiście metoda filtracji to nie wszystko, na co musimy się zdecydować. Konieczny jest także wybór samego urządzenia i sposobu filtrowania wody.

Filtry dzbankowe

Są to najprostsze i najtańsze rodzaje filtrów, które bez trudu znajdziemy w wielu sklepach. Ich zaletą jest prostota obsługi oraz cena, gdyż filtr wraz z dzbankiem zakupimy już za 50 złotych. Produkty tego typu przede wszystkim poprawiają smak i zapach wody, albowiem są w stanie usuwać chlor i zanieczyszczenia mechaniczne. Są jednak dosyć proste, przez co nie oczyszczają wody z bakterii i drobnoustrojów. Wkład w takim dzbanku musi być wymieniany raz na miesiąc. Taki dzbanek nie oczyszcza wody natychmiastowo, dlatego z reguły trzeba poczekać około 2-3 minuty na przepłynięcie wody między filtrem a połową pustego miejsca w dzbanku. Najpopularniejsza na rynku jest oczywiście Brita, choć bez trudu znajdziemy jej zamienniki.

Filtry nakranowe

Takie filtry mają podobne działanie jak filtry dzbankowe. Jak sama nazwa wskazuje montowane są one na kranie i działają praktycznie natychmiastowo po odkręceniu wody. Filtrują one wodę pod wpływem ciśnienia z sieci. Wpływają na poprawę smaku i jakości wody, pozbawiają ją chloru oraz wielu związków chemicznych oraz zanieczyszczeń mechanicznych. Można je zakupić nawet poniżej 100 złotych, a przy tym są proste w montażu. Filtry również trzeba wymieniać raz na 1-2 miesiące.

Filtry centralne

Są to najczęściej zmiękczacze wody montowane przy hydroforze. Preferowane są one w domach jednorodzinnych lub lokalach usługowych. Podłączane są do sieci w budynku, dzięki czemu zmiękczona woda dostarczana jest do wszystkich urządzeń i kranów. Powinny być stosowane przede wszystkim wtedy, kiedy chcemy zatroszczyć się o instalację centralnego ogrzewania, urządzenia AGD czy choćby zadbać o skórę i włosy.

Filtry naszafkowe

Są to filtry, które montowane są szafce kuchennej. W ich przypadku mamy większą możliwość wyboru wkładu, przez co mogą być one antybakteryjne, zmiękczające bądź odżelaziające. Są niezwykle proste w instalacji, a i sama ich cena nie jest wygórowana, waha się od 100 do 200 złotych. Mogą jednak trochę psuć estetykę w kuchni.

Filtry podzlewowe

Takie filtry zazwyczaj pracują na zasadzie odwróconej osmozy, choć mogą być też w postaci węglowej. Montowane są w szafce pod zlewozmywakiem, przez są świetną alternatywą dla naszafkowych wersji, gdyż nie będą widoczne. Są one podłączane do sieci, a następnie prowadzą oczyszczoną wodę do osobnego kranu. Instalacja filtra również nie należy do trudnych.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu?

Oczywiście w sytuacji, kiedy mniej więcej jesteśmy zdecydowani na rodzaj filtracji oraz produktu, warto zwrócić uwagę na kilka istotnych parametrów. Jest to wydajność filtra, jego wymiary oraz przyłącze, temperatura i ciśnienie pracy, a także żywotność wkładów. Dobrze jest również pomyśleć o naszych potrzebach, czyli wykorzystywaniu wody. Czy będzie ona przeznaczona jedynie do konsumpcji, czy też do prania, mycia ciała? Istotna jest także liczba domowników. Można bez trudu odnaleźć filtry z przeznaczeniem dla konkretnej liczby osób. Należy pamiętać, że filtry nie działają w temperaturze poniżej zera, a część z nich wymaga przynajmniej kilkunastu stopni Celsjusza. Dla domu jednorodzinnego być może bardzo dobrym rozwiązaniem będzie postawienie na dwa osobne filtry. Ten większy odpowiadać będzie za zmiękczanie wody, natomiast mniejszy – dzbankowy lub kranowy – za oczyszczanie.